
יותר ממאה עצים קנריים יינטעו
- 2017 ,8 יוני
- מאת: sraya cohen
תגובות

להזמנות לחץ על התמונה
לפני 90 שנה היה זה בן המושבה ראשון לציון, שלום בן זכריה ג'דה ז"ל, שנטע עם עמיתיו את עציי הדקל המיתולוגיים בגן המושבה והנה היום- נכדו, בועז ג'דה, המשמש מנהל אגף הגינון בעירייה, אחראי על פרויקט נטיעת העצים הקנרים באותו מקום בדיוק
מנהל אגף גינון, בועז ג'דה, מסתובב בימים אלו בגן המושבה בראשון לציון ומפקח מקרוב על שתילת הדקלים המחודשת. יותר ממאה עצים קנריים יינטעו באותן גומות של העצים ההיסטוריים שנעקרו לפני כשנה בשל תקיפת חדקונית הדקל. מעבר לערך ההיסטורי, עבור בועז ג'דה מדובר בסגירת מעגל אישית. לפני 90 שנה היה זה סבו, שלום בן זכריה ג'דה ז"ל, שעמד באותו מקום ויחד עם עמיתיו למושבה, נטעו את עציי הדקל ההיסטוריים. "לפני 90 שנים סבא שלי נטע את העצים והנה עכשיו אני עושה את זה" הוא מספר בסיפוק ומראה בגאווה את התמונה ההיסטורית מ-1927 בו נראה סבו בשדרת הדקלים, אולי המפורסמת במדינה, בעת נטיעתם (העצים נטעו לראשונה ב-1890 ולאורך השנים מאז במספר מחזורים). גם סביב תמונה זו יש סיפור מרגש. לפני כחמש שנים נכנס בועז למסעדה ברחוב התקווה בעיר. בעודו ממתין להזמנה, הוא מסתובב ורואה את התמונה מוגדלת על הקיר. הוא לא האמין למראה עיניו ומיד התקשר לאביו מאיר בן שלום גדה ז"ל שיגיע למקום. ברגע שאביו ראה את התמונה נשימתו נעתקה. בועז בירר עם בעלי המסעדה על מקור התמונה ואלו הפנו אותו למוזיאון ראשון לציון. בועז השיג את התמונה, שלח אותה להגדלה ותלה אותה בסלון ביתו של אביו כהפתעה. כשאביו הגיע וראה את התמונה הוא התרגש מאוד שכן זו התמונה המוקדמת ביותר של אביו.
כזכור, לפני כשלוש שנים פשט חרק חדקונית הדקל בשדרת העצים בעיר תוך שהוא מטיל את ביציו בתוך עצי התמר, וזחליו אוכלים אותם מבפנים. באגף הגינון בעירייה השתמשו בכל האמצעים על מנת למגר את החרק, הן על ידי טיפולים ביולוגים וכימיים ואף כריתת ראשי העצים, אולם דבר לא עזר ולאחר כשנה כ-150 עצים מתו וחלקם אף נטו על צדם ועמדו בפני סכנת קריסה. לפני כשנה נאלצה העירייה לצאת למהלך לכריתת העצים, עקירתם ולאחר מכן ניקוי וריסוס הגומות. אגרונום שנשכר ללוות את התהליך קבע כי יש להמתין פרק זמן מסוים ואז לנטוע את העצים החודשים החל מחודש מאי השנה. כאמור, למעלה ממאה עצים נשתלים בימים אלו בפרויקט מורכב ומיוחד.
ראש העירייה, דב צור: "שדרת הדקלים היא חלק מתמונות הילדות שלי ובמידה רבה היא הייתה חלק מגן המשחקים היחיד בסביבת מגוריי. נאבקנו כמה שיכולנו על מנת להציל את העצים, כשזה לא צלח, קיבלנו החלטה לשחזר את השדרה ולנטוע עצים חדשים. גן המושבה הוא אחד מסמלי העיר וככזה אנו מחויבים לשמור עליו למען הדורות הבאים".
שדרות הדקלים הקנריים שבגן המושבה ניטעו לראשונה לפני 127 שנים והן אחד מהאתרים ההיסטוריים החשובים ביותר בראשון-לציון. השדרות ניטעו על ידי שני הגננים העבריים הראשונים במושבה, מיכל פוחצ'בסקי וגרשון הורביץ. לילות כימים טיפחו הגננים את שתילי הדקלים הרכים שאותם גידלו מן הזרעים שהביא הברון רוטשילד ודאגו לחממם בחורף מחשש כי לא ייקלטו באדמת הארץ. הדקלים גילו כושר הסתגלות יוצא דופן, התחזקו וצמחו לתפארת כל רואיהם והיו לאתר מפתח בלב פרדס המושבה שהפך לימים לגן המושבה. בשנות חייהם הארוכות הצלו הדקלים על שיירות העגלות שהובילו ענבים אל היקב, בצל כפותיהם נערכו קבלות פנים לאישים חשובים ובתוכם, הרצל, רוטשילד, צ'רצ'יל, בלפור ועוד גדולי עם ועולם אשר הגיעו לבקר במושבה ולחזות בפלא הציוני המתגשם לנגד עיניהם. בחיי היום יום של המושבה היו השדרות מפלט לזוגות אוהבים לאור הירח, מקום משחק לילדים שהשתעשעו בצלן ומקום מנוחה לזקנים שישבו בצל העצים.
צילום: עידן גרוס (למעט תמונה אחת שבשם שלה רשום שם הצלם: מירל לוטן)
התמונה ההיסטורית מ-1927: באדיבות מוזיאון ראשון לציון (לא לשכוח קרדיט)